torsdag 20 augusti 2009

Grekisk Pyttipanna

I lördags hade vi främmande av G och I och deras härliga barn. Barn och barn, är kanske något förolämpande tror att ungdomar passar bättre. För R är 14 och S har nyss fyllt 17, vilket känns helt ofattbart. Kan inte förstå att lilla Fiffi har nått körkortsålder! Det var ju nyss hon ropade Angus och Ina när M och jag kom dit. Nåja hur som helst var det verkligen ett kärt besök eftersom det inte blir lika ofta som vi ses nu för tiden jämfört med förr då vi var jämt tillsammans. Ett tag bodde vi t.o.m. grannar och kunde tassa över till varandra i bara strumplästen. Så många trevliga myskvällar tillsammans, borta på Ringgatan blev det! *ler*

Självklart fick de middag också och även om jag misstänker att Grekisk PyttiPanna säkert inte är världens nyhet för alla, lägger jag på efterfrågan ut receptet här!

Grekisk Pyttipanna (6 personer eller 4 + 2 matlåd0r)
2 fläskfiléer (lite snålt tyckte vi, kan nog med lätthet ha 3 filéer)
1,8 kg potatis (vi tog en hel påse mandelpotatis)
3 paprikor i olika färger
3 tomater
1 rödlök
(oliver)
200 gram feta ost

Marinad:
3 dl olivolja
6 - 8 vitlöksklyftor
3 tsk sambal oelek
4 msk soja
1 ½ tsk salt
1 tsk svartpeppar
(½ tsk ingefära) (hade inte vi)

Kall sås:
4 dl turkisk yoghur
(4 msk majonäs) (skippade jag också)
2 pressade vitlöksklyftor (jag hade minst fem!!)
½ pressad lime eller några droppar citron
en nypa salt
lite svartpeppar och salladskryddor

Blanda marinaden, skiva fläskfiléerna i 1 cm tjocka bitar och lägg dem i marinaden i kylskåpet i cirka ett dygn.

Skala och klyfta potatisen och bred dem i en långpanna så de täcker botten. Skär löken och paprikan i klyftor och lägg ovanpå. Lägg eventuellt på oliverna eller servera dem i en skål bredvid, sedan in med det i ugnen i 20 - 25 minuter. Tag ut ur ugnen och tillsätt tomaterna och den smulade fetaosten för att sen skicka in det i ugnen ytterligare tio minuter. Vill du ha köttet "well done" tillsätter du även det tillsammans med lite av marinaden och gratinerar i ugnen i 20 minuter. Vi vill gärna ha vårt kött lite rosa och därför la vi inte in filéerna förrän under de sista tio minuterna. Total tillagningstid är cirka 40 - 45 minuter i 200 grader.

Servera med den kalla såsen eller tzatziki.

En annan variant, men den har jag inte prövat själv, är att göra samma sak men med kycklingfiléer. Då är det tydligen gott med rotsaker som t.ex. morötter, rotselleri, fänkål och rödbetor.

Smaklig måltid alla matvänner! Till helgen ska här ätas kräftor och drickas gott vitt vin, längtar redan!! *ler* Är snart t'baks!/Carro, kock (bilderna är googlade)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar