torsdag 17 mars 2011

Tack Dr. Bach! Igen...

Foto: Stina Törmä
Jag kan inte fatta vart dagarna tar vägen?! De formligen rinner mellan fingrarna och inte vet jag om jag får så mycket gjort eller uträttat heller. Den mesta av tiden går åt till att vara trött, tröttare och ännu tröttare och jag blir verkligen såååå himla less på det! Så det jag önskar mig mest just nu är en jeep dunk med energi att fylla depåerna med! *ler* Jag får mjölksyra i armarna bara av att hålla upp en tröja eller skaka min shake jag fortfarande äter till frukost. Ja rena rama sirapsträsket igen, med andra ord…(alltså med tanke på orken, inte för shaken *ler)

Efter gallanfallet jag hade förra veckan har jag inte vågat ta några fler värktabletter och min mage har helt ballat ur. När jag inte fick någon hjälp på jouren tog jag givetvis kontakt med min homeopat och som vanligt hade hon tankar och idéer kring mina problem. Så är det alltid, där vanliga läkarvården går bet, där är hon aldrig rådlös och har "livräddat" mig flera gånger om. Jag tror det är lätt hänt att man söker sig till alternativa eller komplementära metoder, när man känner att man varken blir trodd eller hjälpt inom den vanliga läkarvården. Och sen kan man ju diskutera vilken "läkarvetenskap" som kom först?!

Den västerländska medicinen skapades ju någon gång på medeltiden medan den asiatiska och indiska är flera hundra år gammal!! Så nog tror jag de har en hel del att lära oss och med det inte sagt att de kan fixa allt, är enda alternativet och ska ersätta/bytas ut mot den traditionella. Nä, verkligen inte, men jag ser dem som de själv beskriver det, som ett komplement till den traditionella vården. Och skulle dessa bägge "skolor" kunna samarbeta i högre grad än vad de gör idag (och som de gör i bland annat både Tyskland och Finland) tror jag många fler skulle kunna få må bra. Men detta är ju MIN tro och något som jag säkert kommer att skriva om när jag kommer till den dagen i min utmaning, när nu det blir...

Som vanligt hittade hon, även den här gången, en massa "fynd" i min mage. Gallgångarna var klart påverkade, levern lika så. Min ilskna colibakterie hade blossat upp igen och detta tillsammans med resterna av urinbakterien jag haft sen i höstas, sa hon att hon förstod varför inte jag inte känner mig på topp just nu. Enligt henne blev det troligen lite av en "allergisk reaktion" av de där eländiga pillrena eftersom min mage slog så helt bakut. Så nu äter jag dels deras starkaste tablett för mag- och tarmbesvär samtidigt som jag tar av Alpnaerings kronärtskocksdrink och faktiskt känns det nästan lite bättre i min mage igen.
Förra gången jag satt i EDS föreningens styrelse fick jag möjlighet att åka till Norge på konferens, vilket var väldigt intressant och lärorikt. Bara en sån sak att se så många "trasdockor" i ett och samma rum var en upplevelse redan det. Vi hade förmånen att lyssna på flera duktiga föreläsare varav flera var doktorer från både här och där. Den som jag lärde mig mest av var nog en amerikansk genetiker, det var också hon som just då ville ha över mig till USA för att titta närmare på mig. Nu vet jag inte hur det blir med det, har inte hört något på länge och dels måste jag stå för resan själv och till det behövs det pengar.

Nåja, då berättade hon bland annat att hon i sina studier kommit fram till att vi EDS:are många gånger är i behov av extra magnesium. Och att hon efter att ha satt in det hos patienter fått mycket goda resultat. Jag minns inte om vi fick någon bra förklaring till varför det är så eller om hon själv inte heller visste det. Men det har jag fått nu, hos min homeopat. Som utan att veta vad jag hört om magnesium  diagnostiserade att det var bland annat det min kropp "skrek" efter. Hon berättade att magnesiumnivån i kroppen påverkas av stress, och det av både inre och yttre stress. Alltså sådan stress som t.ex. om man har mycket i sin tillvaro men också inre stress av t.ex. sjukdomar och funktionshinder.

Vilket ju stämmer för mig. På grund av mina sjukdomar och funktionshinder är ju min kropp utsatt för ständig stress vilket medfört att min kropp börjat "äta" av mina magnesiumdepåer vilket i sin tur bland annat kan ge muskelkramper, sendrag, energiförlust, utmattning och svaghet. Så den "vanliga" läkarvården i USA hade kommit fram till att extra magnesium är bra för oss EDS:are men inte varför. Medan jag fick det förklarat av homeopaten i veckan. Jag konstaterade för mig själv att detta nog är något vi alla, mer eller mindre, med EDS borde peta i oss (ja så klart alla andra också med sjudomar och stress av olika slag). Vilket jag har börjat med nu, så jag återkommer med resultat om och när jag märker något.

Detta är ett utdrag av det jag hittade skrivet om magnesium här: "magnesium är förmodligen kroppens viktigaste mineral. Det aktiverar över 300 olika biokemiska reaktioner, såsom matsmältning, energiproduktion och metabolismen av protein, fett och kolhydrater. Vid brist på magnesium sänks kroppens funktioner i proportionerlig grad. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalium att utsöndras ur kroppen vilket framkallar svaghet och till sist utmattning. Magnesium har även kallats naturens lugnande medel då det är väsentligt för att nerver och muskler skall fungera effektivt. En av dess viktigare funktioner är nämligen att få musklerna att slappna av efter hopdragning" (citat vitaminer.nu).
Även om vår stelhet och spända muskler inte kan botas utan ju beror på EDS:n som vi ju aldrig kan bli frisk från, kanske vi kan få lindring av magnesium. För om det stod det så här i texten jag hittade: "om du ständigt har stela muskler i nacke och rygg eller är stel på morgonen så är det mycket troligt att magnesiumbrist föreligger. Ryggskott kan orsakas av att spända muskler drar ben och diskar ur plats. Magnesiumbrist framkallar muskeltrötthet"(citat vitaminer.nu).

Tydligen är magnesium viktigt för hjärtat och "år 1900 när man obducerade 1000 personer fann man inte en enda hjärtinfarkt och detta tror man berodde på att magnesiumintaget var mångfaldigt jämfört med idag. Hjärtat är ju en muskel och pumpverksamheten är beroende av kalcium som drar ihop hjärtat och magnesiumet får det att slappna av. För lite magnesium kan därmed innebära en hjärtattack, kramp i hjärtat. Flera vetenskapliga undersökningar har även visat att risken för hjärtinfarkt ökar med mjukt vatten, dvs. vatten med lågt magnesium. Magnesium kan även underlätta blodcirkulationen i trånga blodkärl då det förhindrar att blodkropparna klumpar sig"(citat vitaminer.nu)

Så visst är det väl lite intressant det här med komplementär medicin, helt fel ute tror jag faktiskt inte att de är. Och det här med mineraler är ju, så klart, något vanliga läkarvården också känner till men deras gränsvärden på för låga nivåer är så "trubbiga" så man mer eller mindre måste vara halvdöd innan man får tillföra något extra för dem. Därför var det så intressant att höra den amerikanska genetikern säga att vi eventuellt måste tillför lite extra magnesium än det vi normalt får i oss och att vi därmed kanske kan få lite lindring i våra krämpor. Jag har också för mig att det på de föreläsningarna framkom att vi kan må gott av att tillföra lite extra c-vitamin, men hur mycket och varför minns jag inte, så ta detta med en nypa salt.

Självklart och som vanligt behövde jag också mina kära Bachdroppar som jag skrivit om så många gånger och som ni kan läsa mer om bland annat här och här. Alltid elelr oftast när jag går till min homeopat talar jag inte om hur jag mår, varken psykiskt eller fysiskt, eller vad som pågår i mitt liv mest bara för att jag vill "testa" dem och se om de kan "läsa" av mig rätt. Och det kan de alltid! Åtminstone hittills. Ni vet ju att jag har ena foten hos vetenskapen och ena foten hos dem och därför vill jag inte ge dem någonting "gratis" om ni förstår hur jag menar. Samtidigt som jag var med om tv-inspelningen pågick det också någonting annat i min närhet som jag inte kunnat berätta om här men som också påverkade mig kraftigt och tog både min koncentration och energi.

 fick jag dessa bachdroppar av homeopaten; Elm och Olive. Elm ger man till personer som uppvisar följande symptom: "för dem som utför ett bra arbete, som följer sitt livskall och hoppas på att kunna åstadkomma något betydelsefullt, ofta sådant som kan tänkas vara välgörande för mänskligheten. Då och då förekommer perioder av depression, eftersom de känner att uppgifterna de tagit på sig är alltför svåra och inte ligger inom den mänskliga förmågans möjligheter" (Citat Dr. Bach). Nyckelsymptom: "Känsla av otillräcklighet, uppgivenhet, utmattning hos starka och sunda personer när uppdraget de tagit på sig är för tungt." 

Övriga symptom: "Kapabla, effektiva, pålitliga och oegennyttiga människor i ansvarsfull ställning som plötsligt drabbas av tillfällig utmattning. De är överhopade med uppgifter, arbetar hårt och glömmer sig själva. stor styrka kombinerat med känslighet gör dessa personer sårbara."  Positiv förändring: "Snabb återhämtning, mod och krafter kommer tillbaka och de känner positivt ansvar. Inre övertygelser att ha blivit utvald för en svår och krävande uppgift" Affirmation: "Jag får den hjälp jag behöver för att utföra min uppgift"(Blommornas helande energier av Jirina Göransson).

Den gången fick jag också olive droppen som ges: "för dem som har lidit mycket mycket mentalt eller fysiskt och som är så utmattade och kraftlösa att de inte har några reservkrafter kvar för att försöka på nytt. Det dagliga livet upplevs som ett tungt och glädjelöst arbete" (Citat Dr. Bach). Nyckelsymptom: total fysisk och psykisk utmattning, utbrändhet". Övriga symptom: "svårt att njuta av livet, allt upplevs som en tung börda, även den minsta uppgiften. Det som upplevs under en svår sjukdom eller lidande och efter en period av motgångar i livet eller arbetet, när inga reservkrafter finns kvar".  Positiv förändring: "Ny energi och kraft. Man blir medveten om en annan sorts kraft och andra plan utanför den fysiska verkligheten. Harmoni och balans i livet blir återupprättat på nytt". Affirmation: "En ny energi genomströmmar min kropp och ger mig  kraft och frid." (Blommornas helande energier av Jirina Göransson)

Det är lika spännande varje gång de tar fram dessa droppar för att se vilka min kropp "behöver" just den gången och hur pass väl de stämmer in med verkligheten just då. Sen äter jag dessa droppar för att få de positiva förändringarna jag skrivit om, tills jag en vacker dag bara plötsligt slutar ta dem av mig själv. Jag börjar glömma dem och de blir stående och oftast är det då så att jag inte längre behöver dem när jag kommer nästa gång. Då har de liksom tjänat ut sitt syfte. Att det alltid dyker upp nya droppar, brukar de likna med att man är som en lök. Ju mer lager man skalar av desto fler lager dyker upp tills man når kärnan men så klart påverkar ju också hur tillvaron ser ut just den dagen jag går dit. Mycket riktigt hade Elm och Olive tjänat ut sitt syfte när jag kom nästa gång. Då fick jag istället chestnut bud och water violet och jag måste säga att även de stämmer in på mig väldigt bra även om jag inte längre minns hur tillvaron var just då.

Chestnut Bud: "För dem som inte drar tillräcklig nytta av observation och erfarenhet och som tar längre tid på sig än andra att lära sig det dagliga livets läxor" (hrmf…jag…nä…vad då…inte jag väl???). "Där en erfarenhet oftast är tillräcklig för de flesta människor kräver dessa individer vanligen åtskilliga, innan de har lärt sig läxan" (va?!…när fortfarande inte jag…väl?! *ler*). "Därför inser de med en känsla av frustration att ett misstag borde ha varit nog" (hmm…tja…sannerligen!!)."Och att även detta förmodligen hade kunnat undvikas om de bara hade varit observanta och öppna att lära av andra" (jooo…måste nog medge det trots allt…). (Citaten av Dr. Bach)

Nyckelsymptomen hos personer som behöver chestnut bud är: "ovilja att lära av misstagen i livet vilket leder till att samma fel upprepas. Flykt ifrån sig själva och det förflutna leder till att erfarenheterna förblir obearbetade". Övriga symptom"individer som inte använder sig av möjligheten att lära genom erfarenhet. De försöker glömma det förflutna utan att ha lärt sig av tidigare misstag. En förträngning som medför att de saknar erfarenheter som stöd och vägledning för dem, både nu och i framtiden". Positiv förändring: "man är observant på allt som händer och lär av misstagen. En känsla av närvaro och liv. Varje erfarenhet leder till ökad kunskap och visdom. Nu går det bra att lära sig även av andras misstag". Affirmation: "Jag lär av misstagen och är glad och lycklig över att utvecklas i fullkomlig harmoni" (Blommornas helande energier av Jirina Göransson).

Water Violet är: "för dem som föredrar att vara ensamma vare sig de är friska eller sjuka. Dessa individer är mycket stillsamma till sin natur, talar mjukt och säger inte mycket" (hmmm…). "De är mycket självständiga, duktiga och relativt oberoende av andras åsikter. De är otillgängliga, lämnar andra ifred och går sina egna vägar. Ofta är de begåvade (jo, jag tackar jag!) och talangfulla. Den ro och stillhet de besitter är välgörande för människor i deras omgivning" (Citat, Dr. Bach). Nyckelsymptom:"överlägsenhetskänslor (hmm..trist att höra!), stolthet, arrogans (men NEJ!), självvald isolering och ensamhet"

Övriga symptom: "individer som ofta känner sig överlägsna andra (allt ska man inte lyssna på!! *ler*). Oftast välutbildade, intelligenta (ooooh jaaa! *ler ironiskt*) och kulturella personer. Svåra att få kontakt med eller få ett emotionellt utbyte av. Lever ofta i avskildhet (jopp, uppe på berget! (fast det är ju ett radhusområde) *ler*) och söker ogärna sällskap av andra. Har ofta fysiska spänningar och lider av stelhet" (JAAA, definitivt!). Positiva förändringar: "Stor tolerans och förståelse för andra människors liv och känslor. Ödmjukhet. Aktivt deltagande i gemenskapen med andra människor. Tillåter sig att visa känslor och blir mera avspända i umgänge med andra. Behagliga, lugna personer som sprider frid och harmoni omkring sig". Affirmation: "Jag finner min livsuppgift i gemenskapen med andra" (Blommornas helande energier av Jirina Göransson).

Kanske var det dessa droppar som gjorde susen då jag i samma veva blev uppringd av min kära kusin S som frågade om hon och två av sina barn fick komma och bo hos oss under förra helgen. Självklart är det alltid roligt att träffa henne, men då vi har så litet hus brukar de oftast bo hos mina föräldrar som har det större. Nu hade jag inte en tanke på det (dropparna var glömda för länge sen) utan sa gladeligen att de självklart ska komma och bo hos oss. Vilket de också gjorde och vi hade en riktig myspys helg, med stadsbesök, surr, melodifestivalen, korvgrillning och god mat. Precis som det ska vara! 

För nog är det så att vi fortfarande har lite lätt för att isolera oss här i "lilla huset på berget", trots att vi nu faktiskt är någorlunda flyttbara även om vi inte orkar resa land och rike kring.
Nu när jag kom till homeopaten efter gallanfallet fick jag, förutom Elm - jo den kom tillbaka vilket tydligen inte är så vanligt men som betyder att jag nog inte var riktigt färdig med den, även en Emergency droppe som bara kommer om det är riktigt akut. Den heter också Five Flower Remedy och är den mest kända av Dr Bach:s alla blomessenser. Den är tänkt att användas i situationer som kräver "första hjälpen", i krissituationer och vid liknande stress tillstånd.

Den ska användas om man bland annat varit utsatt för någon form av chock, oväntade dåliga nyheter, någon upprörande familjeangelägenhet, stor sorg eller om man känner sig orolig, skräckslagen, förvirrad eller panikslagen. Då kan denna droppe lindra våndorna och göra en stark nog att möta situationer av stress. Den kan också användas då man står inför ett examensprov, anställningsintervju, hålla föredrag, stå på scen, ta körkort eller gå till tandläkaren. Så nog blev både jag och homeopaten lite förvånade för riktigt så akut läge som kroppen tyckte att detta gallanfall var, tyckte varken homeopaten eller jag att det var. Men man kan ju inte alltid vara överens. Nu blir det ÄNTLIGEN, tack och godnatt! Gud vad ni ska vara less på mig! *ler*/Carro surrhumla (privata och googlade bilder)2 kommentarer:

 1. Finns ju fortfarande ingen slump, så förra veckan så var min syster i Luleå till "nån" som rekommenderade henne att äta; just det! magnesium. När hon berättade det för mig så kände jag; hm.... jo, det behöver jag nog också jag har hunnit äta dem i 4 dagar.
  Ska bli intressant att se om de hjälper!
  Jag är också helt utslagen i magen. Så nu åker morfinet! Jag ska åter prova men vara mer tålmodig, både på hastigheten och längden "att känna efter" för nu vill inte mig mage tolerera nånting!

  Sköt om dig medsyster!

  SvaraRadera
 2. Lilla Anna,

  Men vad lustigt sammanträffande och nä det är ju uppenbart, finns ingen slump! Helt otroligt, då började vi äta Magnesium ungefär samtidigt. Ja, det ska verkligen bli spännande att se om vi får effekt av det. Min homeopat spådde att jag nog måste äta dem väldigt länge och lyssnar man på den amerikanska genetikern får jag en känsla av att jag/vi nog alltid behöver äta dem med tanke på vår kondition. Usch, vad trist det är med krånglande magar! Jag säger som du sa igår; Krya på oss!

  Kramisar till dig också!

  SvaraRadera